Asztrosuli

A Hold hatásai II.

Akár a palánták ültetéséről, akár a betegség miatti ágynak dőlésről volt szó, akár takarításról, vagy költözésről, eleink mindig a Holdnaptárukat vették elő, hogy megkeressék a legmegfelelőbb időpontot ahhoz, hogy sikeresen hajtsák végre az adott feladatot. Több ezer éves megfigyelésekre alapozhatjuk ezeket az ismereteket, több évszázadon keresztül próbálták ki ezeket a tapasztalatokat, s több százezer ember érzékenységén épültek ezek az ismeretek, amelyeket akár ma is tudunk hasznosítani. A Hold, miközben a Föld körüli mozgását végzi, a Naphoz viszonyítva több helyzetbe is kerül, de ebből mi csak négyről beszélünk most, azokról a bizonyos Holdfázisokról. Négy jelentős Holdfázis jön létre, miközben a Hold közel 29 és fél nap alatt körbejár az Állatövön. Ezek a Holdfázisok különbözőképpen hatnak ránk.

Az Újhold

Az első Holdfázis, amikor Újhold van.

Ilyenkor a Nap és a Hold az adott Állatövi jegy adott fokán együttállásban látszik. Gyakorlatilag a Hold a Föld és a Nap között helyezkedik el. Mint mindig, amikor az „új” szócskát használjuk, most is ekkor tanácsos minden újba belekezdeni, új ruhát vásárolni, új lakásba költözni, új munkába kezdeni, stb. Új életet is kezdhetünk, pl. most érdemes elkezdeni a dohányzásról való leszokást, most érdemes elkezdeni fogyókúrázni, böjtölni, salaktalanítani.

A növő Hold

A Hold előre halad, és lépésenként közelebb kerül ahhoz a ponthoz, amikor szembe fog állni a Nappal. Ilyenkor növő Holdról beszélünk, de mondhatjuk úgy is, hogy dagad a Hold. Az égen a Hold sarlója jobb oldalon dagad, vagyis képletesen egy „D” betűt formáz. Így bárki, aki az égre tekint meg tudja állapítani, hogy hol tart a Hold, nő vagy csökken, Újhold lesz, vagy Telihold?

Kategóriák