Természetgyógyászat

A zsír nem mindig egyenlő a zsírral!

A zsír és a diéta

Együnk, vagy ne együnk zsírt, talán mindenki hallott erről a témáról. Egy biztos: zsír nélkül nem ízlik az étel, mert a zsír oldja az ízanyagokat. Azonban megbetegít, és főleg hízlal. Mindenesetre vannak már új kutatások, és ezek azt bizonyítják: hogy a zsír nem egyenlő zsírral. Ha a megfelelőt vesszük magunkhoz, akkor sem nem hízlal, sem nem árt.

Minden évben milliók akarnak lefogyni, több-kevesebb kilót leadni. Ha tombol a nyár, és ismét könnyedebb ruhákat kell hordani, sokan jobb alakkal szeretnének megjelenni.

Ilyenkor lázasan információkat gyűjtünk, diétaterveket készítünk, diétákat hasonlítunk össze, méregdrága ételkiegészítőket vásárolunk. És állandóan a zsír lesz a fő téma. Hogy mennyit szabad belőle enni, hogy egyáltalán kell-e zsírt enni, vagy teljesen töröljük-e étrendünkből.

Talán már neked is feltűnt: ha valaki fogyni akar, legtöbbször mélységes meggyőződéssel mondja: „hosszabb időre teljesen kiiktattam a zsírt az étrendemből!” És még büszke is erre az elhatározására.

Pontosan ez az, ami abszolút helytelen, és még veszélyessé is válhat. A gyakran hallott kijelentés: „A zsír hízlal”, nem teljesen igaz. Inkább azt kellene mondani: „A túl sok zsír hízlal!”  „A rosszul/helytelenül választott zsír hízlal!” Nem nagyon ésszerű a zsírt alapvetően elítélni. Ezért azok a diéták, melyeknél a zsírt 100%-ig törlik az étrendből, teljesen értéktelenek. Tudományosan igazolták, hogy a teljesen zsírmentes étrend megbetegít.

Kategóriák