Természetgyógyászat

A zsír nem mindig egyenlő a zsírral!

Szervezetünk nagyon is igényel bizonyos mennyiségű zsírt egészséges működéséhez. A zsírok fontosak az emésztés harmonikus lefolyásához, a sejtek anyagcsere-folyamataihoz és – bármennyire is hihetetlenül hangzik –, a zsírháztartás szabályozásához, a felesleges zsírtartalékok leépítéséhez.

El kell ismernünk, hogy ehhez nincs szüksége a szervezetnek sok zsírra, és nem is felel meg bármilyen zsír. Szervezetünknek egészséges zsírra van szüksége kis mennyiségekben. Ezek viszont éppen azok, amik a legtöbb embernél ritkán állnak az étlapon. Ezért tudnunk kell: a zsír nem egyenlő a zsírral!

Szükségünk van zsírra, hogy koleszterint állítsunk elő, ami nélkül egyáltalán nem tudnánk élni. Szervezetünk a májban és a belekben maga állítja elő  a koleszterint, ezt egészíti ki a zsír, amit a táplálékkal magunkhoz veszünk. Itt kezdődik a probléma a zsírral: ha ugyanis túl sok állati zsírt veszünk magunkhoz (hús, tojás, tejtermékek), akkor nemcsak elhízunk, de meg is betegedünk – és valamikor az érelmeszesedés is fellép.

Az élelmiszer kereskedelem gyakran kínál zsírokat telített zsírsavakkal. Itt állati zsírokról és finomított olajokról van szó. Ezeket a zsírokat magas hőmérsékleten állítják elő. Leterhelik a szervezetet, és lerakják az alapkövet az elhízáshoz, valamint egy csomó betegséghez.

Különösen veszélyes ezeket úgynevezett rejtett zsírokként felvenni: kolbászfélékben, kenőmájasban és zsíros sajtfélékben. Ezek mind olyan zsírok, melyeknek részarányát táplálékunkban nyugodtan redukálhatjuk. Akkor nemcsak fogyunk, hanem még javítunk is egészségünkön. A zsírok, amelyekre egészségünk érdekében szükségünk van, az egy- vagy többszörösen telítetlen zsírok. Ezek esetében kizárólag növényi olajokról van szó, melyeket hideg préseléssel, kíméletesen állítanak elő. Anyagcserénk szempontjából ezek nélkülözhetetlenek. Értékes alkotórészeik gyorsan tudnak szervezetünkhöz alkalmazkodni.

Kategóriák