Természetgyógyászat

Csuklás: megterhelő és egészségtelen

Csuklás és böfögés – az egyik kellemetlen és fájdalmas is tud lenni, a másik kínos, ha társaságban történik. Amíg a böfögés megkönnyebbülést hoz, és fontos is, mert a gyomor megterhelését csökkenti, a csuklás – főleg ha sokáig tart vagy krónikussá is válik – egészségileg káros. Ellene itt van néhány jó és bevált házi szer:

A csuklás a rekeszizomban jön létre. Egy hirtelen görcs áll bele a rekeszizomba, reflexszerűen összezáródik a hangrés a hangszalagok között. Ezáltal létrejön egy nyomás, ami a csuklás során felszabadul. A rekeszizomnál fellépő görcs oka gyakran a túl gyors nyelés, vagy a túl meleg/hideg ételek fogyasztása. Az alkohol vagy a dohányzás túlzott élvezete is lehet kiváltó oka a csuklási reflexnek.

Ritka esetekben betegség is lehet a csuklás oka. Ehhez tartoznak a gyomor és a belek betegségei, pajzsmirigy túlműködés, a máj betegségei, vagy rosszindulatú daganatok, ha a rekeszizom idegeire gyakorolnak hatást. Ha gyakran lép fel a csuklás, ha tovább tart, mint néhány óra, akkor mindenképpen keress fel egy orvost, előtte azonban próbálj ki egy pár jó és bevált házi receptet.

Evés közben ne beszélj sokat, és hagyj magadnak elég időt. Így elkerülöd, hogy levegőt nyelj, ami természetesen ismét ki akar jutni.

Időközönként igyál egy csésze langyos kamillateát.

Kategóriák