Természetgyógyászat

Hogyan csináljunk a bolhából elefántot?

A szomszéd nem köszönt. Istenem, most ott ülsz a metrón, és tépelődsz. Hogyan lehetséges, megsértetted egy rossz szóval, nem vetted eléggé figyelembe, túl hangos voltál a lakásodban, és ezért fordult ellened, sőt talán ellenséged lett? Éppen most csinálsz bolhából elefántot. Egy mellékes dologból drámát. Hajlamos vagy erre? Akkor az elefántcsinálók közé tartozol.

Vissza a szomszédhoz: lehet, hogy csak elgondolkodott a jó ember. Lehet, hogy egyszerűen nem vett észre, megtörténhet, pedig téged nem szabad nem észrevenni. De valószínűleg így történt, és neki valami egészen más volt a szemei előtt, például a saját gondjai.

Te azonban ezt nem is akarod hallani, mert te csak saját magad látod. Biztosan nem így van, és nem tartozol azokhoz az emberekhez, akik olyanok, mint a gyerekek, és mindent magukra vonatkoztatnak. Akik olyan érzékenyek, hogy minden apróság mögött drámát sejtenek. Akik minden bolhát elefánttá növesztenek.

Vannak emberek, akik szeretik a problémákat, és valódi belső szenvedéllyel ünneplik azokat. Akik problémákat csinálnak, ha nincs nekik, mégpedig abból az anyagból, amiből a mindennapok apró nézeteltérései vannak. Képzeld el: a főnök egyáltalán nem volt kedves, morcosan nézett rád. Közismert a szeszélyeiről. De a tipikus elefántcsináló most garantáltan azt gondolja: „most nincs megelégedve velem, meg akar tőlem szabadulni, biztos, hogy kirúg.”

Vannak emberek, akik azt hiszik, hogy csak akkor szeretik őket, ha gondjai vannak, ha meg kell védeni, vagy ápolni kell. Egy kis köhögés, és az elefántcsináló partneréhez simul, felhívja barátnőjét, jelentkezik a mamánál: „Jaj Istenem! Olyan rosszul vagyok, nagyon beteg leszek.” Éppen most csinálja a köhögés-bolhából egy elefánt utolsó trombitálását.

Kategóriák